Saldus dovanos malonumas
Saldainiais yra vadinami konditerijos gaminiai, kur vienas iš pagrindinių ingredientų yra
cukrus ar kitoks jo pakaitalas. Jie yra gaminami nedideliais gabalėliais tam, kad juos būtų
galima lengvai paimti rankomis ir neišsitepti. Įvairiose kultūrose saldainiai yra tapatinami su
desertu, tačiau, būtina suprasti, kad tai du skirtingi dalykai. Tarkime, saldainiai dažnai tampa
užkandžiu tarp valgių, o desertas yra pateikiamas tik jo pabaigoje.
Žodis saldainis yra kilęs iš prancūziško žodžio “cucre candi”, kuris reiškia cukrinį saldainį.
O cukrus į mūsų kraštą atkeliavo iš Pietų - Pietryčių Azijos ir buvo pradėtas gaminti iš natūraliai
ten augančių augą - cukranendrių.
Vienas iš populiariausių saldumynų - šokoladiniai saldainiai. Dažnai gaminamos šios jų
rūšys:
● Šokoladiniai batonėliai;
● Šokolado plytelės;
● Triufeliai;
● Saldainiai dėžutėje.
Šie saldumynai gali būti gaminami iš juodojo, pieniško arba baltojo šokolado, jų derinių.
Pats šokoladas yra gaminamas iš fermentuotų skrudintų, maltų kakavos pupelių. Jis, kaip
saldainis, savo populiarumo sulaukė tik XIX a. pabaigoje, prasidėjus masinei gamybai. Itin
gajos šokolado gamybos tradicijos yra puoselėjamos Šveicarijoje, Olandijoje, Didžiojoje
Britanijoje.